Oбявена е процедура за подбор на проекти „Образование и грижи в ранна детска възраст“

Програмният оператор на програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г., обяви процедура за подбор на проектни предложения „Образование и грижи в ранна детска възраст“.

Процедурата има за цел да се предостави подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията. Процедурата предвижда подкрепа за създаването на центрове и/или за изпълнението на комплекс от функционално свързани услуги (хъб*) за образование и грижа в ранна възраст.

Бюджетът на всеки отделен проект може да бъде от 200,000 (двеста хиляди) евро до 500,000 (петстотин хиляди) евро, като общият предвиден бюджет е в размер на 6,029,412 евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидата.

Допустими кандидати: Общините в България с най-малко три социално изолирани общности с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация и с не по-малко от 300 деца на възраст 0-6 години. Приоритет ще имат общините в необлагодетелствани райони с процент на ромското население над 5%. При партньорство планираните дейности трябва да бъдат насочени едновременно към представителите на уязвимите групи от всички общини – партньори по проекта. Всяка община може да участва (като кандидат или партньор) само в едно проектно предложение. Приоритет ще имат проекти, изпълнявани в партньорство с други общини за постигане на общите цели.

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 15.09.2021 г. до 18 часа.

Проектните дейности следва да обхващат мерки за образователни дейности в ранна детска възраст, дейности, свързани с ранното детско развитие и с грижи, дейности за социално включване, мерки за ангажиране и активиране на родителите, насърчаване на участието на семействата, общините, неправителствените организации и съответните местни заинтересовани страни, разработване и доставка на дидактически материали, постигането на резултатите следва да е обезпечено от експерти по проекта – педагози, ромски образователни медиатори, психолози, социални работници, медицински специалисти и др. Допустими са дейности по ремонт на помещения, които ще се ползват за целите на проектите, доставка на обзавеждане и оборудване, дейности по управление и обмяна на опит и добри практики с организации от България и от страните-донори.

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност