Отворена е процедура „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях" по ОПОС

Министерство на околната среда и водите обяви процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16M1OP002-4.003 „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях (вкл. по републиканска пътна мрежа)“ с крайна дата за подаване на документи: 28 юни 2018 г.

Конкретни бенефициенти по процедурата са:

  • Община Асеновград, община Кърджали, община Лом, община Луковит, община Невестино, община Оряхово, община Своге, община Сливен, община Червен бряг за обекти на техни територии.
  • Агенция „Пътна инфраструктура“ за обекти по републиканската пътна мрежа.
  • Дирекция „Благоустройство и геозащита“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на превантивни дейности и провеждане на инструментален мониторинг.

Целите на процедурата са проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности в свлачищни райони с оглед опазване живота и здравето на населението, инфраструктурата и околната среда и предотвратяване на риска от свлачищни процеси чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи за мониторинг на свлачищните процеси с оглед ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

Геозащитните мерки и дейности ще бъдат изпълнени по отношение на активни/периодично активни съвременни свлачища, засягащи урбанизирани територии, територии на транспорта, обекти на социалната инфраструктура и техническата инфраструктура. Очакваният резултат от тяхното изпълнение е намаляване дела на населението в риск от свлачища и осигуряване на устойчивост при бедствия.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България.

Допустими за финансиране по процедурата са следните дейности:
• Подготовка на проектното предложение – изготвяне на проектно предложение, експертни анализи, изследвания, обосновки, подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки и др.
• Проектиране и изпълнение на геозащитни строежи (първа категория по смисъла на чл. 137, ал. 1, т. 1, б. „ж“ от ЗУТ) и мероприятия в регистрирани свлачищни райони за ограничаване на свлачищните процеси:
• Проучвателни и проектни работи (инженерно-геоложки, хидрогеоложки, геотехнически проучвания, инженерно-геоложки районирания, инвестиционно проектиране, оценка на въздействието върху околната среда, набавяне на разрешителни документи, изискващи се по националното законодателство и др.);
• Изграждане на укрепителни съоръжения, в т.ч. брегоукрепителни съоръжения (пилотни конструкции, подпорни стени, буни и др.):
• подпиране на свлачището - контрабанкети, контрафорси, подпорни стени, буни, габиони, опорни насипи, усилени с геосинтетични и други материали, стабилизиране с негасена вар, цимент и др.;
• укрепване на свлачището с подпорни конструкции: бетонни или стоманобетонни подпорни стени (конзолни или анкерирани); сондажно-изливни пилоти или шлиц-стени със или без стоманобетонен ростверк върху тях, конзолни или анкерирани; шлицови ребра; стоманобетонни кладенци (конзолни или анкерирани), анкерирани стоманобетонни плочи и др.;
• Изграждане на отводнителни съоръжения за понижаване нивото на подземните води и/или за отвеждане на повърхностни води извън обхвата на свлачището:
• водозащита и дрениране на свлачището - повърхностни дренажи, канавки и шахти, вкопани дренажни траншеи, дренажни кладенци, дренажни сондажи, дренажни тунели, затревяване и др.;
• Планировъчни мерки за осигуряване устойчивостта на склона (откосите):
• планиране на свлачището - разпределяне и замяна на почвени маси от свлачището, в т.ч. изкопи в горните участъци и насипи в долните участъци;
• повърхностна обработка (изолация и защита) на свлачището, облицоване, залесяване, ограждане, осушаване, инжектиране и тампониране на пукнатини и каверни, заравняване, покриване с геосинтетични и други подобни материали.
• Изпълнение на превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони за мониторинг на свлачищните процеси чрез извършване на геодезически, инклинометрични, стационарни хидрогеоложки и други измервания с цел установяване състоянието на деформационните процеси и/или ефективността на изградените геозащитни съоръжения.
• Организация и управление на проекта.
• Информация и комуникация.

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност